Konkurs na opracowanie koncepcji architektonicznej apartamentowca


Przedmiotem opracowania był Projekt Apartamentowca. Zadanie konkursowe polegało na opracowaniu koncepcji budynku mieszkalnego wraz z usługami oraz parkingiem podziemnym, zlokalizowanego przy jednej z głównych ulicy nadmorskiej miejscowości.

Główną ideą projektu było stworzenie budynku optymalnie wykorzystującego możliwości działki oraz wprowadzającego nową jakość na tle otaczającej, chaotycznej zabudowy nadmorskiego miasta.

Przyszły obiekt miał zapewnić większości przyszłych mieszkańców bezpośredni widok na morze, zachowując jednocześnie poczucie intymności i prywatności. Projekt miał w sposób optymalny wykorzystać walory lokalizacji oraz zapisy Decyzji o warunkach zabudowy.

Zaprojektowany został obiekt w umiarkowany sposób intensyfikujący kształt zabudowy, wykorzystujący jednocześnie maksymalny dopuszczalny wskaźnik powierzchni zabudowy.

Głównym wyznacznikiem planowanej inwestycji miała być jakość projektowanej zabudowy – stworzenie nowoczesnego budynku o oryginalnej formie i dobrym układzie funkcjonalno-przestrzennym.

Zaprojektowany budynek o dynamicznej formie  zapewnia większości mieszkańców widok na morze, optymalne doświetlenie powierzchni mieszkalnych, nie przytłaczając jednocześnie wielkością zabudowy.

Od strony najbardziej eksponowanej ulicy, szczytowe mieszkania zaprojektowano w układzie tarasowym. Mieszkania na kolejnych kondygnacjach zostały wycofane od głównej ulicy. Dynamiczny układ mieszkań nadaje budynkowi indywidualnego charakteru. Kolejne mieszkania, lokalizowane na szczycie wyższych kondygnacji, zamknięto w ramę, wizualnie podkreślając formę obiektu.

Niska, parterowa część obiektu wykończona została w białym kolorze, natomiast wyższe kondygnacje planuje się wykończyć naturalną drewnianą deską elewacyjną.

Bryła budynku w głębi działki posiada prostą formę – typową dla budynków mieszkalnych. Dzięki zmiennemu układowi mieszkań, elewacje posiadają jednak dynamiczny układ – główną rolę na fasadach budynku odgrywają przeszklenia kolejnych mieszkań oraz nieregularny układ balkonów.

Każdy z apartamentów posiada własny balkon. Aby podkreślić oryginalny charakter budynku zaprojektowane zostały balkony różnej wielkości, rozrzeźbiając tym samym dodatkowo elewację obiektu.

Odważna i dynamiczna forma obiektu, podkreślona wysokiej jakości wykończeniem materiałowym, odpowiada prestiżowej lokalizacji stanowiąc ciekawą ofertę mieszkaniową dla inwestorów oraz przyszłych mieszkańców szukających apartamentów w atrakcyjnym miejscu – w jednym z czołowych nadmorskich kurortów w Polsce.